tisdag, oktober 17, 2006

Veckans dvd-tips: Hitchcock-box

Hitchcock hade fem olika faser av sitt filmskapande skulle jag vilja hävda. Först stumfilmsperioden, sen de tidiga engelska thrillerkomedierna, följt av en gotisk/freudiansk period när han kom till Hollywood. Sen på 50-talet kom hans glamorösa och stjärnfyllda fas som kulminerade med I sista minuten (North By Northwest 1959). Därefter, från Psycho (1960, och som var raka motsatsen till I sista minuten) och framåt, återstod en avtrappning, med mer spretiga och ojämna filmer. Den här veckan släpps en box med tre av de tyngsta filmerna från fas 3, den gotisk/freudianska: Rebecca (1940), Trollbunden (Spellbound 1945) och Notorious (1946).

Rebecca utspelas på en herrgård där den namnlösa nya frun försöker leva upp till sin föregångares namn och status. Joan Fontaine spelar henne, Laurence Olivier hennes man, och Judith Andersson den diaboliska husfrun. Slutet är aningen blek, men de första två timmarna är magnifika, fyllda av hot, olust och frustrationer, och filmat med en elegans som Hitchcock nog aldrig lyckades uppnå igen.

Trollbunden är inte alls lika stark, men den är fylld av eleganta visuella trick, däribland drömsekvenserna designade av Salvador Dalí. Gregory Peck spelar mannen som inte vet om han är en mördare eller ej, Ingrid Bergman spelar psykiatrikern som försöker bota honom, och älska honom.

Notorious är den mest komplexa av de tre, och den mest berömda. Återigen spelar Ingrid Bergman den kvinnliga huvudrollen, här mot Cary Grant och Claude Rains. Här är varje ord en lögn, varje handling ett svek och varje tanke fördold. Filmen bygger från första bild en ständigt växande spänning som kulminerar i finalen, en final som tillhör de bästa sekvenser Hitchcock iscensatt, både visuellt och emotionellt. Av alla de gånger där Hitchcock provocerat åskådaren att fundera över sina sympatier är kanske detta den mest lyckade.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Fredrik

Vad har du för e-post? Vänligen maila mig på viktorsh@playtime.nu. Om du känner för det.