måndag, maj 25, 2009

imdbs favoriter

I min profil stod det en gång i tiden att jag skissade på att doktorera, kanske i Australien. Nu är det dags för att doktorera, men inte i Australien. Istället blev det Skottland. St Andrews. Det är anledningen till den sporadiska aktiviteten på filmforum, samt att jag haft fett mycket att göra på jobbet. Vad som händer framöver är oklart men jag bloggar på ett tag till så får vi se.

Idag blir det bara lite kuriosa. På imdb.coms lista på dom 250 filmer som fått högst betyg av imdbs användare finns tre svenska filmer. På plats 103 Det sjunde inseglet (1957), på plats 130 Smultronstället (1957) och på plats 191 Låt den rätte komma in (2008).

På första plats ligger för övrigt Nyckeln till frihet (The Shawshank Redemption 1994), vilket är intressant. Inte för att den är dålig utan för att den är så pass ordinär. De flesta andra filmerna på listan är alla särpräglade på något vis. Banbrytande eller konstnärligt högtstående eller visuellt magnifika eller tematiskt mångbottnade eller spektakulära äventyrsfilmer av klassisk matinéstil. Men inget av detta finns hos Nyckeln till frihet. Kanske är det just det, att den är minsta gemensamma nämnaren och inte innehåller något element som kan irritera eller provocera någon. Det gyllene snittet.

Jag räknade lite bland filmernas regissörer. Den mest populära regissören är Alfred Hitchcock, överlägset dessutom, med 11 filmer på listan. Näst populärast är Stanley Kubrick med 8 filmer och Billy Wilder med 7. Kubrick gjorde dock bara 13 filmer sammanlagt, jämfört med Wilders 27 och Hitchcocks omkring 54 stycken. 

Men den mest framgångsrika är Sergio Leone. Han gjorde sju filmer och fyra av dem är med på topp 250, varav en på plats 4, Den gode, den onde, den fule (Il buono, il brutto, il cattivo 1966). En till av hans filmer, För en handfull dollar (Per un pugno di dollari 1964), fick dessutom 8.0 i snittpoäng, vilket är samma poängsnitt som de som ligger på plats 193 - 250, vilket betyder att även den kan hamna på listan, vilken dag som helst. Fem filmer av sju. Inte illa.

Inga kommentarer: