måndag, juli 03, 2006

Lågsäsong

Det är sommar, och filmforum kommer att ta det lite lugnt, kanske rent av ta semester ett par veckor. Idag blir det bara ett kort inlägg, med två biotips för regniga dagar. Det är inte mycket att se just nu, men två omistliga filmer går på repertoaren, i alla fall i Stockholm. Tristram Shandy och Kvinnor offside. Den första är ännu ett experiment av Michael Winterbottom, en av Europas mest intressanta regissörer under de senaste 10 åren. Han för tankarna till Steven Soderbergh i USA, även om Soderbergh har en större maktposition. Men de delar fantasin, självständigheten och den nerviga, närgångna kamerastilen, och viljan att hela tiden pröva på något nytt. Tristram Shandy kan vara Winterbottoms bästa hittills, med ännu en underbart självupptagen Steve Coogan i huvudrollen.

I årets första inlägg efterlyste jag en ny film av Jafar Panahi. Det har jag fått, i fredags hade hans senaste film Kvinnor offside premiär. Den är inte lika trollbindande som Panahis tidigare filmer, som Den vita ballongen (Badkonake sefid, 1995) och Cirkeln (Dayereh, 2000), men den är ändå en av årets bästa. Med ohämmad vardagsrealism skildrar han några tjejers försök att se en fotbollsmatch i Teheran, något som är omöjligt då det är förbjudet för kvinnor att gå på fotbollsmatcher i Iran. Med de enklaste medel skildrar Panahi och de fläckfria skådespelarna frustrationen hos både kvinnorna och deras militära övervakare. Humanism och humor blandas på ett sätt som känns typiskt för den moderna iranska filmen, i alla fall de alster som kommer till Europa. Det kom betydligt fler för några år sedan än idag, en försämring jag hoppas beror på njugga importörer och inte på det inhemska förtrycket i Iran.

Ett annat tips är en ny, lyxig amerikansk dvdutgåva av Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969). Men mer om den nästa vecka.

----------------------------------------------
En tidigare film av Winterbottom som är riktigt bra är Wonderland (1999). Den finns på dvd i USA, och som hyr-vhs i Sverige.

Inga kommentarer: