måndag, april 17, 2006

Semesterlistor

Redaktören för en poesitidsskrift sa en gång att den egentligen anledningen till att hon läste alla undermåliga dikter som skickades till tidningen var förhoppningen om att en dag läsa den där perfekta dikten, mästerverket, och att få upptäcka ett diktande geni.

Den förhoppningen delar hon nog med många, och inte bara inom poesivärlden. Varför köpa nya skivor hela tiden om inte för att man hoppas finna något nytt, eget, fantastiskt bra. Det är också en anledning till att gå på filmfestivaler, läsa filmtidningar eller plöja genom bioannonser och tv-tablåer. De flesta filmer är på sin höjd medelmåttiga, men de finns ju de där andra också, de som kan rädda en miserabel dag, förändra ens liv, eller omkullkasta ens värderingar. Men hur hitta dem om man inte får någon vägledning alls? Det har spelats in alldeles för många filmer för att man ska kunna hinna se dem alla, om man nu ens skulle vilja det.

Ett annan sätt att göra nya upptäckter är att botanisera bland alla de listor som finns. En lista över de 100 bästa brittiska filmerna någonsin kan göra att man hittar nya filmer, regissörer och skådespelare. Därför tänkte jag introducera ett nytt återkommande inslag på filmforum: Veckans 5. En kort lista på kanske en viss regissörs fem bästa filmer, eller de fem bästa exemplen på den tjeckiska 60-tals filmen, eller de fem bästa screwballkomedierna, eller Uma Thurmans fem bästa filmer. Hoppas de kan inspirera någon, eller provocera någon annan.

Nu har jag två veckors semester så nästa inlägg kommer inte förrän tisdag 2 maj. Under tiden kan ni roa er med den första listan.

Inga kommentarer: